2019. július 10.
Nagy hajrában, izgalmas alkotások jöttek létre a második DemoLab táborban

 

 

A nyár  mindig különleges alkotó energiákat mozgat meg. Igy volt ez a DemoLab második táborában is, amelyre Szigetszentmárton vizparti ifjusági üdülőjében került sor július 9 és 14. között.

Hogy az elkövetkező egy hét teljes egyetértésben teljen el, már az első közös esti Gyűlésen kisebb -nagyobb viták közepette megalkotta a csapat a tábor Alkotmányát, amely a diákok és mentorok javaslatai alapján állt össze. Nagy teljesítmény volt, hiszen 106 vélemény artikulálódott, és limitált idő állt rendelkezésre, de még sikerült aznap befejezni.

A nyolc műhely közül kettő, a Kölcsey Korhatár Műhelye és a salgótarjáni Kísérletváros már lezárta eddig tevékenységét és rendszerezni készült az elmúlt másfél év kutatásainak és kreatív munkájának eredményeit, ám a többi csoport újabb kihivások elé nézett.

A pécsi, szegedi, érdi, szigetszentmiklósi csapatnak valamint a két budapesti Műhelynek, a Bright Mirrornak és a Demolabradornak itt kellett végső formába önteni eddig kialakított terveiket.

Nem kis kihivás volt mindez a rizográfos csapatnak sem, hiszen a nyolc műhely egy-egy önálló kiadvánnyal készült, amelyeknek első, kis példányszámú szériáját is ki kellett nyomtatniuk.

A hely ideálisnak bizonyult az elmélyült munkára, a csoportok maguk által kialakított kuckóikban  dolgoztak naphosszat. Mindebből csak az esténként rendezett nagy közös programok, workshopok tudták kizökkenteni a diákokat,  akik a tábor végére jól összecsiszolódtak.

A táborban új erőre kapott a Diákkiadó is, amely végre teljes létszámban dolgozott és  fogalmazta meg jövő évi elképzeléseit.

Bár a műhelyek már otthon megtervezték, hogy mit is fognak csinálni, az utolsó pillanatig nagy hajrában teltek a napok és órák.  A Műhelyek bemutatóira az utolsó két napban került sor.

Mik készültek a a tábor ideje alatt?

A San Miguel de la Isla:  egy attraktív közéleti  társasjáték született, amelynek teljes szerkezetét, játékszabályát és minden illusztrációját a Műhely diákjai  készítették el.

Bright Mirror:  megalkották egy részvételi szinházzal kombinált improvizatív szabadulószoba  teljes forgatókönyvét, amelyet egy önálló kiadványban le is dokumentáltak.

Érdi VMG Műhely: a diákok vázlatos tervbe foglalták össze egy tervezettt települési közösségi hely  megvalósíthatósági tanulmányát, emellett pedig  csoport tagjai  egy közös önreflexiós kiadványt is elkészítettek.

Pécsi Utópia Mix: a diákok kidolgoztak egy beszélgetős, közősségformáló társasjátékot  “Bökd már ki!”cimmel, amelynek egy  iskolai relaxációs tér, az úgynevezett “Sulibungi” adott helyet

A Szegedi Műhely kiadványában összefoglalta a csoport által készített előtanulmányokat, amelynek birtokában megvalósíthatják tervezett “Motivációs” központjukat.

A Demolabrador Műhely két egymásra rimelő alkotással készült. Év közben korunk közösségeit vizsgálták meg, arra kerestek választ, mi a közösségek szerepe egy fenntarthatóbb társadalom felépítésében. Létrehoztak egy köztéri installációt, a “Labirintust”, amelyben újraépített és redizájnolt  székek szimbolizálták  a megkutatott közősségeket. Kutatásuk dokumentációjából pedig  kiadvány készült, “Székfoglaló” cimen.

 

 

 

 

2019-09-29T21:46:02+00:00