Korhatár

Kölcsey Ferenc Gimnázium,

Budapest


Periférikus Amorf Rezonancia / Nullpont

A műhely diákjai egy fikciós játék körvonalait fogalmazták meg, amely azt feszegeti, hogy a képzelt jövőből érkező kutató milyen állapottal, helyzetekkel szembesül bolygónkon. A felfedezés médiuma a fotó, ezen keresztül szembesítik a diákok magukat és környezetüket a jelen kihívásaival és a jelenben gyökerező nem is olyan futurisztikus kihívásokkal.

Csoportunk a Jövőből érkezett a Jelenbe. Találkozóinkon kiderült, hogy emlékképeink, élményeink nem azonosak. Arra jutottunk, talán több potenciális világból érkeztünk, és meggyőződésünk, hogy a földi jelenlétünk nem véletlen. Ahogy visszaemlékszünk a Jövő(k)re, látunk jobb világot és rosszabbat: ezeket szeretnénk megmutatni, és aztán együtt felépíteni veletek ennek a jelennek a lehetséges, vágyott jövőjét, okulva a látottakból, hallottakból.”

A Korhatár Csoport műhelyének diákjai több, mint másfél éve dolgoznak, alkotnak, gondolkodnak együtt jövőről, jelenről, utópiáról, valóságról. Közös munkájuk kereteként az idézett fikciós játék körvonalait fogalmazták meg, amely azt feszegeti, hogy a képzelt jövőből érkező kutató milyen állapottal, helyzetekkel szembesül bolygónkon. A felfedezés médiuma a fotó, ezen keresztül szembesítik a diákok magukat és környezetüket a jelen, és a jelenben gyökerező nem is olyan futurisztikus kihívásokkal.

Az elkészült  kiállítás egy közös alkotófolyamat eredménye, a diákok egyéni és kollektív műveivel. Először a háromnapos Periférikus Amorf Rezonancia fesztivál keretében volt látható 2019. április elején az Aurórában. A programot kollázs-workshop és zenei záróesemény kísérte a Szagos Hörigekkók és a Deus Ex Quartett szereplésével. Elkészült a kiállítás katalógusa is, mely a teljes gondolkodási folyamat egyfajta összegzésének tekinthető.

Tagok:

Bazsányi Simon, Bencsik Zorka, Deák Róza, Falusi Csenge, Juhász Csenge, Lehovicz Roland, Oláh Zsófi, Szandelszky Lili, Széchenyi Beatrix, Szigeti Lili, Szlabey Emma

 

 

MŰHELYVEZETŐK

Csoszó Gabriella

képzőművész

A Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Művészeti Karán diplomát szerzett művész a kilencvenes évektől aktív, kiállító művészként van jelen a művészeti életben. Alkotói ösztöndíjakat elnyerve hosszabb időszakokat tölthetett New Yorkban, Lisszabonban és Prágában. A művészeten kívül alkalmazott fotós területeken dolgozik, fotózott reklám és PR ügynökségek számára, kommunikációs tanácsadó cégeknek, művészeknek, részvételi színházaknak, kert- és tájépítészeknek. Fotós aktivistaként létrehozta a FreeDoc blogot, amely szabad és független, alternatív képügynökségként szabadon biztosított fotóanyagot a forráshiányos, demokráciáért küzdő civil szervezetek és csoportok számára. 2000-ben alapította meg a társadalmi kérdésekre érzékeny, kortárs fotóművészetet oktató tanfolyamrendszert, Kontakt Fotóművészeti Kurzusok néven, ahol egyenlőségelvű művészeti oktatói programok kezdeményezője, szervezője és oktatója. Ennek keretében A Város Mindenkié csoport tagjaival és hajléktalan aktivisták részvételével a Fotózás és aktivizmus tanfolyamot mentorálja. 2016-tól az ELTE – Média és Kommunikáció Tanszék / Fotó óraadó oktatója: Megosztott képek és A részvétel képei címmel műhelygyakorlatot tart. 2014-től a  „Közélet Iskolája” partner oktatója, 2016-tól a sajátszínház.org, részvételi művészeti kutatási program tanáraként és vizuális fejlesztőjeként dolgozik.

Törley Kata

tanár

Törley Katalin 1999 óta tanít francia nyelvet és civilizációt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban. 2004-től folyamatosan osztályfőnök is, ez az a terület, ami a gimnáziumi munkán belül a leginkább érdekli. 2014-ben részt vett a „Művészek az iskolában” elnevezésű művészeti-pedagógiai projektben Csoszó Gabriella fotóssal. A pécsi Gandhi Gimnázium és a Kölcsey tanulói közös kiállításon mutatták be ennek eredményét, a privát és közéleti vágyaikról szóló fotó-kampányukat. Az iskolán kívül fontos számára az éneklés: alapítóként vesz részt a Magamnál Jobban kamarakórus tevékenységében. A kórus közéleti eseményeken (demonstrációk), színházi előadásokban (Radnóti Színház: Pacalos Pizza, r.: Schermann Márta; Katona József Színház: Faust I.-II., r.: Schilling Árpád, TÁP Színház: A nagy büdös semmi, Alatta-felette, r., Vajdai Vilmos), fesztiválokon (Csillagos Házak, Kórusok Éjszakája, Bánkitó Fesztivál, Off-Biennále) lépett fel az elmúlt években.

A Tanítanék Mozgalom munkájában a kezdetektől részt vesz aktivistaként és a mozgalom egyik képviselőjeként.

2019-10-02T16:05:09+00:00