2018. July 10.
A Színművészeti Egyetem első éves dráma instruktorai a DemoLab-ban

Alig indultak el a DemoLab műhelyfoglalkozások, már szakmai érdeklődés is mutatkozott.

A Szinház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) elsőéves, 16 fős drámainstruktor csoportja azzal kereste meg a DemoLab-ot, hogy a tavaszi félévben iskolai közegben megvalósuló művészetpedagógiai gyakorlatokkal szeretnének megismerkedni. Arra voltak kíváncsiak, hogy a kortárs művészek milyen módszertannal dolgoznak, hogyan működnek együtt a tanárokkal, az iskolai közeggel. Fontosak voltak számukra a kreatív munka politikai vonatkozásai is, függetlenül attól, hogy közvetlenül vagy közvetve jelennek meg.

A egyetemi hallgatók háromszor találkoztak a DemoLab projekt résztvevőivel. Először Váradi Emese, Major Virág és Csertői Vera beszélt a csoportnak a kezdeményezés történeti-elméleti-módszertani kereteiről, a program gyökereiről, inspirációiról, a megvalósításról. Másodszorra a Karinthy Frigyes Gimnáziumban működő Demolabrador műhely diákjaival közösen egy intenzív kreatív foglalkozáson vettek részt, amelyen betekintést nyerhettek a módszer gyakorlati megvalósításába. Az egyetemisták részt vettek a „Vásárolj hulladék nélkül” szervezet budapesti flashmob-jára tervezett performance tervezésében, kivitelezésében. A harmadik alkalommal pedig Galambos Rita segítségével feldolgozták a tapasztaltakat, feltehették kérdéseiket és reflektáltak a látottakra. Izgalmas volt látni, hogy ilyen rövid idő alatt is átment a projekt elsődleges üzenete: kellő támogatással és attitűddel könnyen motiválhatók  a diákok egy szabad, demokratikus tanulási környezetben folyó alkotó munkára.

Az együttműködés folytatódik, amennyiben a SZFE hallgatói meglátogatják a DemoLab nyári táborát, valamint helyt adnak az őszi műhelybemutatóknak.

További események

2018-07-13T10:31:00+00:00